Skriv Poesi

Go down

Skriv Poesi

Poste  Admin on Søn Mar 09, 2008 9:02 pm

Her kan ungdom i målgruppen legge ut sine selvskrevne dikt/poesi - Vi trenger masse bidrag.

Poesi er den formen av skjønnlitteraturen som omfatter dikt og diktning. (Se også lyrikk.) Ordet poesi kommer av gresk ποιεω (poieo), «jeg skaper», dikt kommer av tysk dicht, «tett» og vers av latin versus, «vending».

Et dikt er en skreven eller talt tekst som i tillegg til å ha en meningsfylt sammenheng også har ordene ordnet slik at den blir fremsagt på en kunstnerisk måte som kommer tydelig til uttrykk for tilhørerne. Vanligvis er et nedskrevet dikt ordnet i verslinjer.

Tekstene er ofte relativt korte, noen ganger veldig korte, og denne ord-økonomiseringen medfører at mye mening må legges i hvert ord.

De fleste former for dikt kan derfor sies å ha en musikalitet. Noen historiske dikt var opprinnelig laget for å synges og i noen tilfeller danses til. Et dikt trenger imidlertid ikke ha noen forbindelse til musikk.

Ofte er flere av ordene i dikt symboler. To typer symbolske bilder er mest populære: sammenligninger og metaforer. En sammenligning har et sammenlignings-ord, ofte «som» eller «lik», noe metaforer ikke har.

Dikt kan ha en fast rytme i forskjellige rytme-mønster. De kan også lages med ulike typer rim. De vanligste formene for rim er ende-rim, der de siste ordene i linjene rimer på hverandre i forskjellig rekkefølge, og fremlyd-rim (allitterasjon), der den første lyden i minst to ord på en eller helst to linjer rimer. Ulike rim-typer kan settes sammen til et helhetlig lydbilde som illustrerer eller reflekterer innholdet.

Dikt kan imidlertid fullt ut være uten fast rytme og rim. Da kaller man det gjerne frie vers. Slik diktning har i tidligere tider vært mer sjelden i den vestlige verden, men er etterhvert blitt meget vanlig.

Til tross for at man vanligvis skiller mellom poesi og prosa, fins det også overgangsformer. For eksempel fins det tekster som er skrevet på prosa, men tydelig inneholder poetiske uttrykk og virkemidler. Dette kaller man prosadiktning. Forfattere kan også lage eksperimentelle tekster hvor selve formen ligger i grenselandet mellom vers og prosa.

Admin
Admin

Antall Innlegg : 4
Join date : 09.03.2008
Age : 33
Bosted : Oslo Kommune

Vis Medlemmets Profil http://youngbooksociety.norwegianforum.net

Til Toppen Go down

Til Toppen

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet